Systemisch coach

De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf 

Levensgloed - Coaching
Systemisch werken
Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen. Binnen het systemisch werk laat een opstelling snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak is achter ons gedrag. Je kunt een opstelling zien als een levende foto, die een ruimtelijke uitbeelding geeft van het systeem (familie, organisatie, team) waar je deel van uitmaakt. Dit wordt zichtbaar met behulp van mensen (representanten), poppetjes of andere elementen. Hoe je je in het hier en nu voelt, hoe je omgaat en reageert op dat wat het leven je brengt, wordt beïnvloed door het systeem waar jij deel van uitmaakt. Alles is met elkaar en iedereen verbonden. Binnen het systemisch werken wordt er een beeld zichtbaar van jouw innerlijke wijsheid. Het maakt zichtbaar wat jouw eigen plek is binnen een systeem. De plaats die jij inneemt in dat systeem en dat wat er in dat systeem allemaal gebeurt bepalen voor een groot deel wat je doet en waarom je dat doet. Dit gebeurt vaak onbewust. Het systeem kan je familie zijn, het gezin van herkomst of je huidige gezin. Maar ook het systeem, waarvan je beroepsmatig deel uitmaakt; de organisatie waarvoor je werkt, het team of je collega’s. Wat is de invloed van jouw systeem op jouw gedrag en jouw leven? Door middel van een opstelling kun je gaan ontdekken waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei. Het kan helpen om zaken te erkennen en te accepteren. Het kan ook helpen in het vinden van oplossingen.
Familieopstelling
Een familieopstelling is een vorm van systemisch werken en is een ruimtelijke uitbeelding van een familiesysteem. Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken inzichtelijk te krijgen. Door een familieopstelling is het mogelijk om bepaalde patronen binnen een gezin of familie zichtbaar te maken. Binnen mijn praktijk werk ik hiermee in een 1 op 1 situatie. De andere personen die in de opstellingen horen te staan worden gekozen in de vorm van voorwerpen, zoals vloerankers of poppetjes om een beeld neer te zetten van je familie. Dit geeft veel inzicht in hoe de relatie is. De kracht van een opstelling is, dat je hierna zult merken dat patronen veranderen in je leven, waardoor er een balans kan ontstaan in het systeem.
Werkvormen
Binnen mijn praktijk werk ik op verschillende manieren met individuele opstellingen:
 • Tafelopstelling: hierbij maken we gebruik van (houten) poppetjes en materialen waarmee je een opstelling op tafel zet.
 • Vloerankers: hierbij maken we gebruik van voorwerpen die we in de ruimte plaatsen.
Voor wie
Een opstelling is voor degene die graag inzicht wil in patronen, zodat je iets in beweging kunt zetten. Een opstelling start dan ook altijd met jouw vraag, waar wil je graag naar kijken? Vragen zoals:
 • Ik voel me altijd heel verantwoordelijk. Hoe kan ik hier mee leren omgaan?
 • Wat houdt me tegen om mijn eigen leven te gaan leven?
 • Wat is er voor nodig om in mijn kracht te gaan staan?
 • Ik ben altijd maar aan het zorgen voor anderen en vergeet daarbij mezelf.
 • Ik heb last van stress, burn-out, of depressie.
 • Welke rol speelt mijn ziekte in mijn leven?
 • Hoe komt het dat ik steeds tegen dezelfde problemen aanloop?
 • Ik worstel met terugkerende gevoelens zoals angst, boosheid, schuld, verdriet
 • Ik wil graag bepaalde stappen zetten, maar op de een of andere manier lukt dat niet.
 • Ik heb lichamelijke klachten zonder een duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Een individuele opstelling kan deel uit maken van een coachtraject, maar ook bestaan uit een losse sessie.
Effect van een opstelling
Door een familieopstelling werk je aan het “ordenen” van het systeem, zodat iedereen energetisch weer de juiste plek kan innemen en er balans komt in het systeem. De ervaring, het inzicht en het gevoel van de opstelling werken door op onbewust niveau. Hierdoor is er een beweging naar de toekomst mogelijk.  

Ik maak graag verbinding met je om je te begeleiden bij je ontwikkelreis!

Levensgloed - Coaching